Vasco Translator-Salut, hello, bonjour


Începuturi
Babilon, orașul Regelui Nimrod a rămas în istorie pentru construirea faimosului Turn Babel. Pomenit pentru prima dată în Geneza 11, minunatul turn era proiectat să ajungă până la cer.
Pentru că Nimrod a încălcat poruncile Lui Dumnezeu, și a vrut să își aducă faimă prin această construcție de proporții uriașe, poporul său a fost pedepsit.
Interesant este că toți oamenii de pe Pământ vorbeau aceeași limbă, până când Creatorul le-a amestecat limbile, și astfel au fost nevoiți să abandoneze acest proiect impresionant, și s-au despărțit.
Aceasta este teoria conform căreia au luat naștere națiile și rasele Pământului.


Secolul XXI
Trăim într-o lume diversă, atât de interesantă încât vorbim nu mai puțin de 7097 de limbi. Numai în Uniunea Europeană vorbim 230 de limbi diferite. Capacitatea noastră de a folosi limbajul este ceea ce ne definește ca oameni. De aceea modul în care comunicăm unii cu alții și transmitem idei complexe și abstracte este remarcabil.
Asta îmi aduce aminte de o prezentare a unei companii americane, ce a avut loc anul trecut, și la care am participat împreună cu colegă de serviciu.
Antreprenorul aducea în România un produs nou și ca să destindă atmosfera, a început cu o glumă. După ce a spus gluma în engleză, a așteptat ca traducătorul său să o transmită publicului. Traducătorul a vorbit doar câteva secunde, apoi mulțimea a izbucnit în râs.
După ce prezentarea s-a terminat, omul de afaceri a întrebat-o pe traducătoare cum a reușit să transmită umorul glumei sale într-o formă atât de concisă. Ea a ridicat din umeri și a spus: „Am spus că vizitatorul american tocmai a spus o glumă foarte amuzantă și că ar trebui să râdă toți acum.”
Povestea omului de afaceri ilustrează calitatea subiectivă, umană, a traducerii.
Chiar dacă în timp internetul și călătoriile internaționale au făcut lumea să se simtă mai mică, limba rămâne totuși un blocant major pentru comerț si relaționare la nivel global.


De-a lungul timpului am trecut prin tot felul de situații amuzante, în special în vacanțele de vară, când participam la tabere împreună cu elevi din Marea Britanie, Spania și Canada.
Serile se sfârseau cu foc de tabără, chitară, povestiri și FAZAN. Acest joc care mi-a făcut copilăria absolut superbă, mi-a îmbogățit vocabularul cu o mulțime de cuvinte și fraze amuzante din diferite limbi, cum ar fi:
Accubation-Aceasta descrie o persoană care mănâncă/bea în timp ce stă întinsă – deci, practic, oricine ia gustări în timp ce se uită la filme este o „acubație”.
Adorbs – Aceasta este o formă drăguță și scurtată a cuvântului „adorabil”.
Widdershins – Acesta este un cuvânt amuzant care înseamnă că ceva se mișcă în direcția greșită/în sens invers acelor de ceasornic.
Bumfuzzle – S-ar putea să-i auzi pe bunicii tăi folosind acest cuvânt amuzant care se referă la a fi confuz sau perplex.
Deoarece spaniola este considerată cea mai romantică limba de pe Pământ, a iubi se spune în două feluri:“Te quiero” și “Te amo”.
Alte cuvinte unde spaniola sună atât de amuzant sunt: Cucurucho(Con sau con de înghețată), Bocazas(Gură mare – se referă la cineva care vorbește prea mult) sau Me importa un pimiento – Nu-mi pasă deloc (la propriu, „îmi pasă la fel de mult ca un ardei”);
Franceza nu a fost niciodată punctul meu forte, însă Chatrine (prietena mea din Québec) se străduiește de prin 2018 să mă familiarizeze cu această limbă.
De vină este profesoara din liceu, care a fost mai ceva ca o zgripți, tuna și fulgera la noi…efectiv ne-a dat ”traumă” la ore. Cand am terminat liceul, am răsuflat ușurată că am scăpat de ea.
Mă gândesc acum ce mult m-ar fi ajutat Vasco Translator V4 în descoperirea limbii lui Victor Hugo, în traducerea instant a poeziei  Mères, l’enfant qui joue à votre seuil joyeux, sau a odei aduse toamnei de către Paul Verlaine, anume Chanson d’automne.
Doar o fotografie și traducătorul instant îmi deslușea tainele limbii lui François de Malherbe.


Vasco este un translator online de top, ce traduce în 108 limbi străine și oferă internet gratuit și nelimitat pe viață. Este foarte usor de purtat și de utilizat; doar apeși, ții apăsat pe iconița microfonului, rostești tot ce vrei să îți traducă și voilà – ai cel mai bun tovarăș de călătorie.
Gândește-te ca de acum înainte citirea meniului restauratului din Sevilla nu mai e o problemă sau că a înțelege ce îți spune un chinez, chiar este posibil.
Traducere instant, traducere simultană, cursuri de învățare a 28 de limbi străine, 108 limbi cu traducere foto, toate acestea vi le oferă un produs de top ce reușeste să spargă barierele lingvistice.
Cu Vasco Translator te bucuri de vacanțele tale și reușești să îți faci noi prieteni pe tot globul.
Articol scris pentru SuperBlog 2023.
Sursă foto: vasco-electronics.ro, pixabay.com

Lasă un comentariu